Autor:

Lipoaspiratia este interventia chirurgicala de modelare a conturului corporal prin care se extrage grasimea localizata in exces in anumite zone:

 

  • Brate

  • Torace anterior si posterior

  • Abdomen

  • Solduri, coapse si fese

  • Gambe si portiunea interna a genunchilor

  • Regiunea submentoniera (”gusa” de sub maxilarul inferior sau asa-numita “barbie dubla”)

In unele cazuri, lipoaspiratia  reprezinta interventia chirurgicala principala, in alte cazuri se poate asocia cu liftingul facial, abdominoplastia sau cu interventiile de micsorare a sanului.

Lipoaspiratia nu este un tratament impotriva obezitatii si nici substitut pentru diete sau exercitiile fizice. De asemenea, lipoaspiratia nu este un tratament efectiv impotriva celulitei. Oricum, prin lipoaspiratie se remodeleaza conturul corporal in zonele in care acumularea excesiva de grasime creaza o disproportie cu restul corpului.

Cei mai buni candidati pentru aceasta procedura sunt:

  • Persoanele sanatoase, fara afectiuni care sa influenteze procesul de vindecare

  • Nefumatori

  • Persoanele cu aspect placut care doresc in mod special imbunatatirea aspectului corporal

Chirugul plastician trebuie informat cu privire la starea de sanatate a pacientului, o atentie deosebita fiind acordata persoanelor care sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace precum si persoanelor care au suferit in trecut o interventie chirurgicala la nivelul zonei în care se va realiza lipoaspiratia.

Lipoaspiratia reprezinta o interventie strict individualizata la fiecare caz luand în considerare dorintele pacientului si zonele in care acesta doreste sa obtina imbunatatirea aspectului. Evaluarea elasticitatii si a tonusului pielii precum si a volumului si distributiei grasimii va determina tehnica optima fiecarui caz.

Lipoaspiratia este o interventie chirurgicala si toate tehnicile pentru realizarea ei necesita microincizii la nivelul zonelor interesate prin care se introduc canulele de lipoaspiratie cu care se efectueaza procedura. Aceaste canule sunt conectate la un aspirator chirurgical, aparat de vibrolipoaspiratie sau la seringi. Lipoaspiratia cu ajutorul seringilor este utilizata pentru zone mici si izolate sau cand se doreste ca grasimea extrasa sa fie reinjectata in alte zone ale corpului (de exemplu la nivelul fetei, buzelor, feselor sau a depresiunilor din alte regiuni).

Este foarte important ca dupa lipoaspiratie sa se poarte o imbracaminte speciala elastica (pantaloni, bustiera, corset) care previne acumularea de sange sau serozitati in zonele din care s-a extras grasimea, reduce edemul postoperator, ajuta la procesul de vindecare si la remodelarea pielii la noul contur corporal. In unele cazuri sunt necesare procedee secundare pentru a reduce excesul tegumentar. O atentie deosebita trebuie acordata cazurilor in care prin lipoaspiratie se extrag cantitati mari de grasime (de obicei mai mult de 5 litri).

Complicatiile posibile ale lipoaspiratiei sunt reprezentate de iregularitati ale conturului  zonei în care s-a efectuat procedura, lezarea pielii sau a nervilor, pigmentarea neuniforma a pielii, hematoame, echimoze, seroame. Ca la orice interventie chirurgicala sunt prezente riscurile asociate  anesteziei.

In perioada imediat urmatoare lipoaspiratiei pot apare de obicei tumefiere locala datorata edemului postoperator, echimoze, senzatie de arsura, amorteala, durere si disconfort local. Acestea sunt tranzitorii si se controleaza medicamentos.

Postoperator trebuie urmate indicatiile date de medic cu privire la folosirea echipamentului elastic compresiv (pantaloni, bustiera, corset), pansamentului local la nivelul inciziilor si reinceperea activitatilor curente. Respectarea acestor indicatii este esentiala pentru succesul si rezultatele lipoaspiratiei. In general, reinceperea unei activitati usoare si normale este posibila imediat ce persoana se simte apta si trebuie incurajata sa faca acest lucru deoarece astfel se previn unele complicatii.

Vindecarea initiala dureaza 5 – 10 zile; procesul de vindecare continua în urmatoarele saptamani, timp in care edemul postoperator se reduce si cicatricile postoperatorii se atenueaza.

Uneori reducerea completa a edemului se face dupa cateva luni de la operatie. Rezultatul lipoaspiratiei se mentine atat timp cat persoana isi mentine constanta greutatea corpului si urmeaza un regim de viata sanatos (alimentatie rationala si practicarea de activitati fizice).

Actualizat: 23.05.2016

Mai multe recenzii precum aceasta

Liposucţie - Preturi

Preturi de la 3.585 RON
Dr. Theodor Motruc
Preturi de la 6.214 RON
de obicei spre 7.169 RON
Dr. Muntean Maximilian PhD
Dr. Dobos Calin
Bucureşti
Preturi de la 3.824 RON
de obicei spre 19.119 RON
Dr. Dobos Calin
Dr. Ion Zegrea PhD
Bucureşti
Preturi de la 6.691 RON
Dr. Ion Zegrea PhD
Dr. Emanuel Albu
Bucureşti
Preturi de la 4.302 RON
de obicei spre 11.949 RON
Dr. Emanuel Albu

Liposucţie

95% au zis că merită. Pe baza celor 1711 (de) evaluări ale pacienţilor.

Specialişti din regiunea dumneavoa   
patient photography
Procedurile altor pacienți